Een hybride omvormer is een omvormer voor zonnepanelen en een omvormer voor de batterij in één. De hybride omvormer is als het ware de regelaar die met of zonder software ingericht wordt, om a.d.h.v. een schema te bepalen wat er op welk moment van de dag mag gebeuren met het energiehuishouden. De omvormer bepaalt dus ook of en wanneer de batterij gevuld wordt met stroom.
Werk je met twee aparte omvormers, dan gebeuren er meer omzettingen van de stroom en ontstaat er meer verlies, dit is niet ideaal. Daarom adviseert Voltenum om altijd de hybride omvormer te plaatsen.
De hybride omvormer geleid het stroom naar waar het nodig is in het energiehuishouden. Maar wanneer er meer stroom wordt opgewekt dan dat er verbruikt wordt zal het naar de batterijen toe gaan maar het zou ook eerst naar een laadpaal kunnen gaan. Het inregelen van dit soort schematische instellingen kan in theorie met de omvormer zelf. Vanzelfsprekend gaat en werkt dit beter met de Voltenum Connect software.
De hybride omvormer ontvangt de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen. Deze gelijkstroom wordt vervolgens omgezet in wisselstroom (AC), die geschikt is voor gebruik in apparaten. De overtollige zonne-energie wordt opgeslagen in de batterij. Wanneer er niet genoeg zonne-energie is om aan het verbruik van het energiehuishouden te voldoen, wordt de opgeslagen energie uit de batterij gebruikt.
Grid-tie-omvormers:
Deze omvormers zijn verbonden met het elektriciteitsnet. De overtollige zonne-energie wordt opgeslagen in de batterij of wordt terug geleverd aan het net.
Off-grid-omvormers:
Deze omvormers zijn niet verbonden met het elektriciteitsnet. De overtollige zonne-energie wordt opgeslagen in de batterij.
De omvormers van Voltenum zijn 2 in 1; dat betekent dat het standaard zogenoemde grid-tie omvormers zijn maar via de instellingen ook als off-grid omvormer te gebruiken.
In tegenstelling tot andere aanbieders geloven wij meer in maatwerk. Daardoor hebben wij ook meer keuze als het gaat om omvormers. De line-up varieert vanaf 1 fase met een klein vermogen tot aan krachtstroom hybride omvormers met hele grote vermogens. Het idee achter het advies van een 3 fasen oplossing begrijpen we en stimuleren we ook maar keuzevrijheid voor onze partners en eindklanten vinden we ook belangrijk.
De Voltenum hybride omvormers zijn compatibel gemaakt met onze eigen EMS software. Dit zorgt voor de extra intelligentie, zodat deze optimaal zijn werk kan doen. De omvormers zijn ook krachtig en snel. Ze kunnen (indien nodig) veel stroom verwerken zowel aan de input zijde als de output kant. Daarnaast zijn ze goed beschermd tegen warmte en voorzien van een IP65 normering. Veel hybride omvormers zijn vaak loge en grote apparaten. De Voltenum hybride omvormer is relatief gezien compact en een plaatje aan de muur.
Nederlandse huisaansluitingen zijn ofwel eenfasig of driefasig. Het verschil zit hem in het aantal aders dat door de netbeheerder op uw woning is aangesloten. Bij een eenfase aansluiting komt al het vermogen door één kabel uw woning binnen, terwijl bij een driefasige aansluiting dit vermogen over drie kabels wordt verdeeld.
Bij een driefase aansluiting kan gebruik worden gemaakt van dunnere kabels omdat de stroom over 3 aders verdeeld wordt. Een 1-fase omvormer vereist daarentegen vaak dikkere kabels (4mm² of zelfs 6mm²), vooral bij langere kabeltrajecten, om verlies van zonnestroom door weerstand in de elektraleidingen te voorkomen.
Een belangrijke overweging is ook hoe uw energieverbruik verdeeld is over de verschillende fases. Met een driefase omvormer kunnen zonnepanelen efficiënter worden gekoppeld aan grote verbruikers, waardoor u meer van uw eigen opgewekte zonnestroom kunt gebruiken.
Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de stabiliteit van het elektriciteitsnet, met name in woongebieden waar veel mensen zonnepanelen hebben. Een 3-fase omvormer kan de kans op uitschakeling verminderen, aangezien de belasting beter verdeeld kan worden over de verschillende fase
Copyright© Voltenum B.V. – alle rechten voorbehouden